Saturday, November 28, 2009

SAGU KE?

Salam...

Raye sume dah lepas, mari kita story bab menda lain plak, ehehe....ujung minggu lepas ai dapat jemputan makan sagu dari saudara merangkap member2 le, korang tau kan sagu tu ape? Alah...menda ni kalau kat sabah, bagi sesetengah daerah le, dah jadi macam makanan ruji kot? (betul ke? kalau silap tolong betulkan...) Sagu ni melekat-lekit macam gam arrr....kalau mamam kena berlauk baru kick!


Mula-mula masukkan sagu dgn air...




Pastu kacaukan sampai rata, jangan berketol...




Tuangkan air panas, dalam masa yang sama kena kacau serentak...




Kena guna tenaga masa menggaul tu sebab sagu dah jadi likat...




See, dah jadi! yeay!...nampak lutsinar...




Macam gam...hehehe...





Kena mamam dengan lauk-pauk baru sedap, kalau tak ai rasa tawau, pastu geli dan licin kat anak tekak ai...Ok, selamat mencuba...hari tu dalam sejarah, ahahaha...orang isap gam tapi ai makan gam...buleh gitu?

15 tukang komen:

Rash said...

sedap ek?
rash xpernah plak rs...
mknn negeri mane nih?

IxoR@ said...

ermm...terlalu asing bg ixora.

sedap ke makan dengan lauk?

haritu gi sabah, tak jumpa plak makanan ni....if not, pasti boleh rasa...

;D

p/s: nuff klik mcm biasa....

jiwangpc said...

itu AMBUYAT la! kahkahkah!

farenova said...

wa... first time tengok ni... sedap ke?

relevan said...

Sedap ni makan sama ikan Baung masak asam..gerenti orang lalu belakang tak nampak punya..

bungakuning . said...

xpenah pon mkn sagu mcm ni , hihi , kalo sedap , nex time bole try .

sara said...

~ To Rash : Ni makanan negeri Sabah le, kan ai dah mention kat entry nun...

~ To Ixora : Ai pun baru first time test mamam, sagu ni spesel kat area-area tertentu saje, contohnye Kuala Penyu. Kalau awak pi KK, maybe takde kot...

sara said...

~ To Pakcik : waahhhh...pandai nye, AMBUYAT ek nama makanan tu?

~ To Farenova : Setappppp le...cuma terasa licin & geli time masuk tekak ai ni, hehe...

sara said...

~ To Relevan : Awak penah mamam jugak ke sagu ni? ehehh....


~ To Bungakuning : Try le, pasti tak mengecewakan awak..

♥akukahmilikmu®♥ said...

sara, tk penah dgr n tgk pun.. makanan gam nie..tpi mcm best jer tgk..rasa apa erk?ada gula?

sara said...

~ To Sara juge : rase nye tawar, tulah ai kata kena mamam dengan lauk pauk, baru ade kick.

Amir said...

hahaha! nmpk menyelerakan betol laa.. sedapnya...

arang67 said...

camne rase dia ni?

KayZ said...

Cam geli jer nk mkn...
eeiii...

misz J said...

ambuyat.. yummy.. i like it so much...
if nenek i yang buat dia punya sampingan2.. best gilew... mai la p papar... mustahil org tak taw ambuyat...

SAGU KE?

Salam...

Raye sume dah lepas, mari kita story bab menda lain plak, ehehe....ujung minggu lepas ai dapat jemputan makan sagu dari saudara merangkap member2 le, korang tau kan sagu tu ape? Alah...menda ni kalau kat sabah, bagi sesetengah daerah le, dah jadi macam makanan ruji kot? (betul ke? kalau silap tolong betulkan...) Sagu ni melekat-lekit macam gam arrr....kalau mamam kena berlauk baru kick!


Mula-mula masukkan sagu dgn air...




Pastu kacaukan sampai rata, jangan berketol...




Tuangkan air panas, dalam masa yang sama kena kacau serentak...




Kena guna tenaga masa menggaul tu sebab sagu dah jadi likat...




See, dah jadi! yeay!...nampak lutsinar...




Macam gam...hehehe...





Kena mamam dengan lauk-pauk baru sedap, kalau tak ai rasa tawau, pastu geli dan licin kat anak tekak ai...Ok, selamat mencuba...hari tu dalam sejarah, ahahaha...orang isap gam tapi ai makan gam...buleh gitu?

15 comments:

Rash said...

sedap ek?
rash xpernah plak rs...
mknn negeri mane nih?

IxoR@ said...

ermm...terlalu asing bg ixora.

sedap ke makan dengan lauk?

haritu gi sabah, tak jumpa plak makanan ni....if not, pasti boleh rasa...

;D

p/s: nuff klik mcm biasa....

jiwangpc said...

itu AMBUYAT la! kahkahkah!

farenova said...

wa... first time tengok ni... sedap ke?

relevan said...

Sedap ni makan sama ikan Baung masak asam..gerenti orang lalu belakang tak nampak punya..

bungakuning . said...

xpenah pon mkn sagu mcm ni , hihi , kalo sedap , nex time bole try .

sara said...

~ To Rash : Ni makanan negeri Sabah le, kan ai dah mention kat entry nun...

~ To Ixora : Ai pun baru first time test mamam, sagu ni spesel kat area-area tertentu saje, contohnye Kuala Penyu. Kalau awak pi KK, maybe takde kot...

sara said...

~ To Pakcik : waahhhh...pandai nye, AMBUYAT ek nama makanan tu?

~ To Farenova : Setappppp le...cuma terasa licin & geli time masuk tekak ai ni, hehe...

sara said...

~ To Relevan : Awak penah mamam jugak ke sagu ni? ehehh....


~ To Bungakuning : Try le, pasti tak mengecewakan awak..

♥akukahmilikmu®♥ said...

sara, tk penah dgr n tgk pun.. makanan gam nie..tpi mcm best jer tgk..rasa apa erk?ada gula?

sara said...

~ To Sara juge : rase nye tawar, tulah ai kata kena mamam dengan lauk pauk, baru ade kick.

Amir said...

hahaha! nmpk menyelerakan betol laa.. sedapnya...

arang67 said...

camne rase dia ni?

KayZ said...

Cam geli jer nk mkn...
eeiii...

misz J said...

ambuyat.. yummy.. i like it so much...
if nenek i yang buat dia punya sampingan2.. best gilew... mai la p papar... mustahil org tak taw ambuyat...